Den interaktive 
patientstue

Case

Udviklingsprojekt sætter ny standard
for design af fremtidens patientstuer 

Hospitalsenheden Vest satte nye standarder for patientstuer, da de i 2015 slog dørene op til en interaktiv og mere hjemlig barselstue.

 

Den re-designede barselsstue rummede mulighed for at styre lys, lyd og billeder i rummet via en ipad. Ligeledes var rummet indrettet med møbler, der havde associationer til et privat hjem, og medicinsk udstyr var mere skjult.

Zen Spaces har deltaget i hele projektforløbet og designet et særligt musikprogram til at understøtte det tidlige barselsforløb.

De primære partnere i projektet:

Hvad viser forskning fra stuen?

Stuen giver bedre mulighed for ro, afslapning og tryghed gennem følelsen af hjemlighed.

Stuen øger de nye forældres involvering, autonomi og handlemuligheder, så de kommer bedre fra start.

Stuen giver langt større mulighed for at forældrene er aktivt involverede og ligestillede

”Videoprojektionen med naturbilleder og musik kørte hele den første dag indtil vi skulle sove. Det var megafedt - også det, at man bliver taget så godt imod. Jordemoderen havde skrevet: Velkommen Anders og Linette og Lillepigen. Wow – hun havde ramt helt plet der. Det var lige nøjagtigt det vi har kaldt hende - det var helt surrealistisk."

- Nybagt far
Regionshospitalet Herning 

"På den nye patientstue sås et øget følelsesmæssigt engagement på 68%, hvorimod der skete et fald på 19% ved besøg på en traditionel patientstue."

Førstehåndsindtrykket fra en traditionel og den nye patientstue blev undersøgt med interviews og et elektrodermisk armbånd, der kan måle følelsesmæssige reaktioner. Data viste tydeligt en ændret og langt mere positiv opfattelse af den nye Interaktive Patientstue. 

Musikprogram til barselstiden  
 

Dette program er bygget op af 9 musiklister, som understøtter tiden umiddelbart efter fødslen, og har fokus på at skabe ro, tryghed, tilknytning og positive følelser hos forældrene med det nyfødte barn i centrum.
 

Musiklisterne er delt op i 3 sektioner, hvor der er fokus på musik tilpasset til dagen, aften og sov godt. Herunder findes der et specialdesignet og velkendt lydmiljø "Wombscape", som er særligt retttet til barnet 

Musikløsningen er udviklet i samarbejde med fødeafsnittet i Herning, hvor der idag bruges et kombineret program for fødsel og barsel.


 

”Musikken gjorde også, at man ikke hører tingene udefra, for det jeg kan huske fra den første nat vi lå her, at man hører lyde som ikke er så behagelige. Så når musikken kommer på, er det den man hører - dejligt og rart."

- Nybagt mor
Regionshospitalet Herning 

Hør eksempler på musikken
 
- få et indblik i musikløsningens anvendelse og virkning
 
Indretningsdesign

”De løsninger, vi har lavet her, handler jo dybest set om at sætte brugerne i kontrol. At stille nogle muligheder til rådighed for dem, så de selv kan agere. Så er det op til parret selv at indrette sig og skabe de stemninger, de ønsker.”

- Mette Risbæk

Indretningsarkitekt

Traditionel patientstue på barselsgangen
Efter: Den interaktive patientstue
Uddrag af resultater fra undersøgelsen af parrets oplevelse af de to forskellige patientstuer
Kontakt til partnere
Modos
Rumstyring og videostemninger
www.modos.dk 
House of Beds
Specialdesignet dobbeltseng
www.europeanhouseofbeds.com
Mette Risbæk - Indretningsarkitekt
Design af indretningsmiljø
 
Regionshospitalet Herning
Chefjordemoder Ann Fogsgaard
Vicechefjordemoder, Lotte Thrige

 
664741-200.png

Adresse
Halvtolv 23 st. tv. 

1436 København K